top of page
חיפוש
shanarotterkoppel

8 טיפים טיפוגרפיים (לעיצוב טיפוגרפיה ולטרינג בעברית או אנגלית)

8 of the Most Helpful Lettering and Typography Tips I've Learned

אולי שמתם לב (ואם לא זה גם בסדר), שאני עובדת על פונטים חדשים בעברית במהירות די מופרזת. בזמן שאני עובדת על סדרת הפונטים החדשה של , אני מנסה כל הזמן להקפיד על הכללים שמלווים אותי בכל עבודת עיצבו שאני עושה, שעוזרים לי ליצור עבודות ייחודיות שמבטאים את הקול שלי. בזמן שהעקרונות האלה צצו לי בראש, החלטתי לאסוף אותם לרשימת טיפים שאני מקווה שיוכלו לעזור לאחרים בעבודות עיצוב - בין אם אתם מעצבים מקצועיים או מתחילים, או במקצוע אחר ונתקלים בעיצוב מדי פעם.

אז יאללה! 8 טיפים לעיצוב עם טיפוגרפיה ולטרינג.


As you may have noticed, I've been creating handwritten Hebrew fonts at what some would call "ridiculous speed." I would tend to agree with this assessment.

I'm definitely not the teacher type, but working so hard on these new Hebrew fonts has made me think about the principles that I I feel guide me in my design work to create unique designs that speak to my values and brand. Having all these thoughts swimming around in my head, I decided to collect them into a list of lettering and typography tips that I hope can help any designer, whether professional, beginner, or even others in non-design fields who may need to try their hand at Canva once in a while. So here we go - 8 of my best tips for designing with typography or lettering!



1) תמצאו את הקצב | Find the rhythm


בין אם זה קצב נינוח, כאוטי, או זורם, לפונטים תמיד יש קצב משלהם שנוצר מהצורות והקווים של האות מול הלבן שעוטף אותם. תעשו זום פנימה והחוצה - כשהעיצוב נעשה נכון, הטקסט נראה כמעט כמו פאטרן בשחור לבן. לפעמים הפאטרן מאוד צפוף, או מאוד מבולגן, או מאוד רחב ואיטי, אבל הוא תמיד יהיה שם. כשהקצב לא אחיד, כשהוא יותר צפוף בחלק אחד של משפט ויותר אוורירי במקום אחר, זה מקשה על הקריאה ונראה פחות מקצועי. התפקיד שלך הוא למצוא את הקצב שמתאים לעבודה שלך ולשמר אותו.

-

Whether the it's chaotic and fast, or smooth and easygoing, fonts always have a rhythm built in, made up of the lines and shapes of the letter and the white space that surrounds them. If you were to zoom in or out on a design done well, you'd notice that the text almost looks like a black and white pattern. Sometimes that pattern is crowded, or messy, or maybe it's slow and airy. When the rhythm of the text is off, and some areas are cramped and other spaced out, it makes the text harder to read and looks less professional. Your job is to find the correct rhythm for the project you're working on, and to make sure to preserve it throughout.


2) תחברו בין הפכים | Combine opposites


מה הקשר ביני לבין חיבורי פונטים? שנינו עובדים הכי טוב כשמחברים בין המאפיינים ההפוכים שלנו! אצלי זה מתבטא בעיצוב דו לשוני ופרשנות ויזואלית מודרנית לתוכן יהודי מסורתי. עם פונטים, זה מתבטא כששמים פונט סריפי ליד פונט סנס סריפי, או פונט סקריפט ליד פונט דפוס. בקיצור - פונטים עם מאפיינים הפוכים נוטים להחמיא אחד לשני. כשמחפשים פונטים שעובדים טוב ביחד, תמיד כדאי לחפש פונטים ששונים אחד מהשני בכמה דרכים - גדול/קטן, בולד/לייט, צר/רחב, סריף/סנס, רגוע/כיפי.

-

What do font pairings and yours truly have in common? We both work best when you combine our opposite traits! With me, that means I feel I do my best work on projects involving things like Hebrew/English bilingual design or modern takes on Jewish tradition. With fonts pairings, they look best when you put a serif font next to a sans serif one, or a script font next to a print one. Basically - fonts with opposing characteristics tend to complement each other. When looking for fonts to pair, try to match fonts that differ from one another in a few ways - small/big, bold/thin, narrow/wide, serif/sans, plain/fun.


3) אסור למתוח פונט | Never stretch a font


אולי שמעתם שאסור אסור אסור למתוח פונט. אלא אם כן הכוונה שלך הוא דווקא למעוך את הטקסט כך שהוא קשה לקרוא, זה נכון. אולי ייראה לך מפתה כשתיבת הטקסט כמעט מתאימה לצורה שהוא צריך למלא. אל תעשו את זה.

אבל. אם זה משרת את המטרה של העיצוב (לדוגמה, מילה שהיית רוצה להגזים), מותר למתוח את האותיות! אפשר למתוח/לשחק עם חלקי האות כל עוד אתה משמר את הקצב של הפונט ואת הקווים וקימורים של האותיות.

-

You may have heard that you should never ever ever stretch a font. This is 100% true (unless you're going for a squished and hard to read look). You may be tempted if your text box almost fits in the space you have for it. Don't do it. But! If it serves your purpose (e.g. exaggeration), you can stretch the letters! You can play with extending and exaggerating parts of the letter as long as you make sure to preserve your rhythm (see tip #1) and the shapes and curves of the letter.



4) מותר לך לצעוק | It's OK to shout


מי שמכיר אותי בעולם האמיתי יודע שלצעוק באמת, אני לא יודעת לעשות. אבל זה כלי מצוין עם טיפוגרפיה. כל אחד בטח מכיר את זה שרוב הזמן לא באמת בא לנו לקרוא טקסטים ארוכים. יצירת אוגנים על ידי הגדלת משפט חשוב פה ושם עוזר לקורא להבין את הפואנטה אפילו בקריאה ברפרוף. תלוי בהקשר, אבל אפילו אם מגדילים בצורה שנראית לכם קצת מוגזמת, זה יעזור להגיד לקורא - אל תפספסו את המילים האלה, זה מה שהכי חשוב פה!!!

-

Anyone who knows me personally would know that I really don't know how to shout or loud in any way. But "shouting" is a great typography tool. You must have heard by now that in we modern type people all have very tiny attention spans, and have no patience to long pieces of text. It can be useful to create anchor points in when working with long texts, by enlarging a sentence or caption here or there. This helps the reader understand your point, even when

only skimming the text. Depending on the context, you may even want to enlarge a whole lot, so your anchor sentence may seem to you way too exaggerated and big, but really, this will catch the reader's eye and tell them, don't miss this,THIS IS THE MOST IMPORTANT PART!!

See what I did there?



5) המסר הוא העיקר | Your message is key


המטרה הפונקציונלית של עיצוב גרפי היא להעביר מסר. אולי המסר הוא תחושה, אולי הוא מידע. כשמתחילים לעצב, תגדירו מהו המסר שלכם ותוודאו שהוא לא הולך לאיבוד בתוך האלמנטים העיצוביים שתוסיפו. אם תוסיפו סוגי פונטים, תוודאו שהם עוזרים למסר שלך לעבור לקורא, ולא מסיחים את הדעת לעומס הסגנונות. אם תוסיפו סלסולים והגזמות ללטרינז, תוודאו שזה מספיק להעביר את הכיף והדרמה אבל שזה לא פוגע מדי בקריאות (אלא אם כן זו המטרה והמסר).

-

The function of graphic design is usually to convey a message. Maybe the message is information, maybe it's a feeling. When you start designing, define for yourself what your message is, and make sure it doesn't get lost in the shuffle of design elements you add. If you add multiple fonts to your design, make sure they help the reader understand the design, as opposed to distracting them with too many different styles. If you're adding flourishes and swashes to lettering, make sure you add enough to convey the exaggeration and richness you want, but make sure they don't get in the way of legibility (unless of course, that's your message).


6) שימו לב למה שחסר | What you don't see


תנו לעיצוב לנשום! עיצוב נכון משתמש בחללים הריקים, כי זה עוזר לעין להתמצא ומקל על הקריאה. תגדירו שוליים רציניים, תרווחו בין שורות ופסקאות. החלל הריק צריך להיות נוכח בדף באותה מידה בדיוק כמו כל הטקסטים ודימויים שצריך לכלול. החלל הלבן יכול להבדיל בין עיצוב שנראה טוב וקריא לבין עיצוב דחוס ולא מקצועי.

-

Design needs breathing space! Good design makes use of "empty space," because it helps the eye move along the design and improves legibility. Set good size margins, make sure there's space between your text lines and paragraphs. Negative space needs to be present in a design just as much as all the text and images that need to be included. The white space can make all the difference between readable profession design and cramped, less polished design.



7) אל תפחדו להתלכלך | Get your hands dirty


אני שונאת ללכלך את הידיים (פיזית) אבל בעיצוב זה אחד הדברים שהכי עוזרים לי לעצב בצורה ייחודית ומעניינת. סידרתם את כל הטקסטים שלכם יפה ומסודר? ריווחתם נכון? הגבלתם כמות פונטים? המסר שלכם עובר? יופי! אבל אולי זה מרגיש לכם קצת אנמי ואתם רוצים להוסיף קצת אישיות. תנסו להשתמש בפונט קצת לא צפוי. ללוק קצת פחות נוקשה, תנסו לעשות טרייסינג על גבי הכותרות. (אחלה נקודת התחלה אם אתם מתעניינים בלטרינג). אולי תשטחו את הפונט (בכותרות, לא בטקסט רץ) ואז אפשר לשחק עם האותיות עצמם - אולי למתוח אותיות (בצורה נכונה ומכבדת לאות), לבלגן קצת את המיקום, או לשחק עם הגדלים. עוד אופציה כמובן היא להוסיף קצת לטרינג מקורי!

-

I am definitely not a person who likes getting their hands dirty (literally speaking). But in design, getting in there and getting your hands a bit figuratively dirty has been one of the most helpful ways I've found to design in a unique and interesting ways. Have you made all your text nice and organized? Perfected the spacing? Limited the number of fonts? Is your message getting across? Great! But maybe it's feeling a little bland and you want to add some life and personality to it. (Let's just not call it "make it pop.") Try using an unexpected font. For a less rigid look maybe try tracing a title here and there by hand (that's one great way to start if you're interested in lettering). Try flattening the font and playing with the letters themselves - maybe stretch some letters or mess with their placement or size. Another good option of course - add some custom lettering.




8) להקפיד על הכיף | Don't forget the fun


אולי אני יוצאת קצת פלצנית שאני אומרת את זה, אבל לדעתי זה נכון בעיצוב, ובטח בעוד מלא תחומים בחיים. אם לא כיף לכם, כנראה שלא תעשו את העבודה הכי טובה שלכם. תשחקו עם הכללים, תאתגרו את הגבולות, תנסו לחבר בין דברים שלא ״אמורים״ ללכת ביחד - אולי תמצאו בדיוק את מה שעושה לכם טוב, וייראו את זה בעיצוב שלך.

-

Maybe this one is super cheesy, but it's true - for design, and probably for most things in life! If you're not enjoying, you probably won't be doing your best work. Bend the rules, push the boundaries, try to combine things that aren't "supposed to" go together - you might find just the thing that puts a smile on your face, and it will show in your work.

1,095 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page